حمام ها در گذشته نه تنها مکان هایی برای استحمام بلکه مراکز فعالیت های بهداشتی ، اجتماعی و فرهنگی بودند. استفاده از آب که یکی از نیازهای مهم بشر محسوب می شود ، برای اهداف بهداشتی باعث احداث فضاهای آبی مانند حمام و چشمه های آب گرم شده است. حمام های ترکی ، یکی از این نوع ساختمان ها ، پاسخگوی نیازهای مردم بخصوص برای شستشو و تمیز کردن است. علاوه بر این ، حمام ها مطابق با اعتقادات مذهبی جوامع در هر دوره از نظر معماری شکل گرفته اند و جزئی از زندگی اجتماعی بوده اند. کلمه حمام ترکی؛ از کلمات عربی Hammam به معنای حمام و کلمه عبری Hamam به معنای داغ بودن گرفته شده است. حمام را می توان به طور خلاصه به عنوان مکانی برای شستشو ، تصفیه و بهبود توصیف کرد. استفاده از شستشو در پیشگیری و درمان بیماری ها به دوران بسیار قدیمی برمی گردد.در یونان باستان از حمام به عنوان موسسه ای جهت آموزش بدن و درمان استفاده می شده است.
با توجه به آب مورد استفاده می توان حمام های ترکی را در حمام هایی که با آب گرم طبیعی و سیستم های گرمایش مصنوعی کار می کنند تقسیم کرد. علاوه بر تمیز کردن ، حمام های ترکی از نظر داشتن بسیاری از وقایع اجتماعی در رابطه با سرگرمی ، تولد و ازدواج از اهمیت بسیار بالایی در زندگی اجتماعی ترکیه برخوردار هستند.
امروزه می توان استخرهای آب گرم و سرد ، فوم معطر ، گل ، جلبک ، خاک رس ، عسل و روغن گیاهی و ماساژ روغن بدن و حمام های بدن را در حمام ها که بیشتر برای اهداف نظافت ، سلامتی و زیبایی استفاده می شود ، مشاهده کرد.
معماری حمام ترکی
حمام ها علاوه بر هنر و معماری از نظر تاریخ فرهنگی نیز از اهمیت بالایی برخوردار هستند. از نظر طراحی داخلی و ارگان های معماری این مجموعه ها در برخی موارد بسیار ساده و در نمونه های دیگر بسیار باشکوه هستند. قسمت های مهم ساختار داخلی حمام ها که از سبک معماری خاصی برخوردار است،عموماً به نام های جامگاه (محل رختکن) ، سرما (محل استقرار و لنگه پارچه) و درجه حرارت (محل شستشو) گفته می شود.
شرکت چشم آذر تنها شرکتی است که در ایران که طراحی و اجرای حمام ترکی را بصورت تخصصی انجام می دهد.
حمام ترکی